Preskočiť na obsah

EDUPARK

EDUPARK – „Nálatok laknak-e állatok?” határon átnyúló környezeti szemléletformálás Bükkaranyoson és Nagykövesden

A környezeti problémák nem állnak meg az országhatároknál, így azok kezelése határon átnyúló együttműködést igényel. Az Európai Unió környezetpolitikai alapelveivel összhangban a megelőzésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, amelynek egyik fontos pillére a környezeti oktatás.

2020. április 1-én indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának 2. pályázati felhívása által finanszírozott „Nálatok laknak-e állatok?” határon átnyúló környezeti szemléletformálás Bükkaranyoson és Nagykövesden című projekt (projektszám: FMP-E/1901/1.1/002). A projekt fő célja a határtérség természeti értékeinek megőrzése és bemutatása szabadtéri, interaktív környezetvédelmi oktató- és szemléletformáló parkok segítségével. A szemléletformálást érdemes már kisgyermekkorban elkezdeni, mivel ez a korosztály sokkal fogékonyabb az új szokások és viselkedésminták elsajátítására. A projekt fő célcsoportját képező óvodás és általános iskolás gyermekek részére tematikus játszóteret és interaktív oktatóparkot hozunk létre Bükkaranyoson és Nagykövesden, ahol gyermekek játszva sajátíthatják el a környezetvédelem alapjait és a környezeti felelősségvállalást. Az oktatóparkokban bemutatásra kerül az adott régiók védett élővilága és természeti értékei.

Bükkaranyoson a Kulcsárvölgyi-patak partján alakítjuk ki a parkot. A patakban több védett állatfaj is megtalálható, pl. fenékjáró küllő (gobio gobio), fürge csele (Phoxinus phoxinus), kurta baing (Leucaspius delineatus). Nagykövesden a településen található tó vízgyűjtő területén építjük meg az oktatóparkot.

A projekt keretében 3 egynapos tanulmányutat is tervezünk, amely keretében 40-40 gyereket vonunk be a határ mindkét oldalán. A tanulmányutak során a gyerekek megismerik a szomszédos ország élővilágát és természeti értékeit, a környezetvédelem alapjait.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: Bükkaranyos Község Önkormányzata (Magyarország)
  • Kedvezményezett: Nagykövesd Község Önkormányzata (Szlovákia)

A megvalósítás időszaka: 2020. április 1. – 2020. december 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 38.947,26  € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 45.820,31 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A ViaCarpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

A weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.